Varime

Nápad stolovať a stretať sa s ľuďmi pri stole je z Evanjelia. Ježiš stoluje s novými ľuďmi, s priateľmi, známymi… Láme tam najskôr chlieb, ale potom aj srdcia: na svadbe v Káne Galilejskej, v Zachejovom dome, v dome Márie a Marty, so svojimi učeníkmi vo Večeradle, s Emauzskými učeníkmi… Zdieľa s nimi čas a svoju hlbokú božskú i ľudskú podstatu. Tu kdesi sa zrodil aj nápad raz za čas utorkové vysokoškolské stretko spojiť s prázdnym študentským žalúdkom v projekte Varíme s kaplánom, s podtitulom najlepšie nápady výhodného študentského menu. Tu nájdete predovšetkým jednoduché, skromné, ale chutné odskúšané recepty trenčianskych UPC-čkarov a ich kaplána.

1. ČÍNSKY BOZK (1 porcia)

Potrebujeme:
Ryžu pol – štvrť hrnčeka (podľa toho, akí sme jedáci), mlieko 3 – 4 dcl. (ak chceme viac mliečnu, pridáme viac mlieka), vodu 0,5 l, cukor 2 PL (osladíme podľa chuti), čokoládku 1 ks (malú snickersku čo predávajú v Lidli alebo niečo podobné).

Príprava:
Ryžu spolu s vodou necháme variť v hrnci až kým voda nezačne vrieť. Následne sledujeme ryžu, až kým nám nezmäkkne (cca. 15 min.) potom odstavíme od ohňa. Ryžu scedíme a ryžu zalejeme mliekom. Necháme povariť 5 – 10 min po zovretí mlieka. Podávame teplé a na vrch položíme čokoládku, ktorá sa pomaličky roztopí.

Náklady v prepočte na jednu porciu 0,30 € / cena za jednotku.
© JEFFO 2011, FŠT

2. PÁRANCE

Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky, 2 lyžičky soli a 0,5 l vody, zemiaky, olej alebo kačacia masť.

Príprava:
1 kg polohrubej múky, 2 lyžičky soli a 0,5 l vody spolu zmiesime, cesto miesime cca 45 minút. Počas miesenia dáme upiecť zemiaky. Keď má cesto správnu konzistenciu, nakrájame ho na menšie časti, z ktorých by sa mali od seba trhaním oddeľovať párance (ak sa nedajú trhať, rozvaľkáme a nakrájame na pásiky ako rezance (približné rozmery: 0,3×0,3×10 cm). Pripravené párance sa hádžu do osolenej vriacej vody a varia sa asi 3 minúty, hotové párance vyplávajú na vrch. Potom ich odberieme na pekáč, zmiešame s rozpučenými pečenými zemiakmi (v šupke) a s kačacou masťou resp. s olejom. Párance sa dajú konzumovať aj „na sladko“, kedy namiesto zemiakov sa pridáva tvaroh a cukor. Dobrú chuť!

Porcia stačí asi pre 5 osôb, približné náklady: 2 eurá.
© DUŠAN, FŠT (recept je z Tekova)

3. RÝCHLA PIZZA

Potrebujeme:
Chlieb, kečup, salámu alebo klobásu, údený syr, maslo, zelenina podľa chuti (paradajky, paprika, …)

Príprava:
Chlieb natrieme maslom, poukladáme klobásu alebo salámu (príp.iné ingrediencie),pridáme kečup, nakrájané kúsky zeleniny a nastrúhame syr. Chlieb potom dáme zapiecť do rúry, prípadne mikrovlnky tak, aby sa syr na vrchu rozpustil.

Orientačný rozpočet: Celý chlieb:0,86 eur; kečup: 0,80 eur; Syr: 0,60 (100g); Maslo: 0,80 eur, Saláma: 0,50 eur.
© DUŠAN, FŠT

4. ZELENINOVÁ POLIEVKA NARÝCHLO

Potrebujeme:
Suroviny pre 2 porcie: 5 zemiakov, mrkva, petržlen (alebo mrazená zelenina), vajíčko, slovenská ryža (cestoviny).

Príprava:
Pokrájať zemiaky na kocky, vodu dať do hrnca, do nej tie zemiaky, zeleninu podľa uváženia a variť pokiaľ nezmeknú. Pridáme vegetu, pridáme za hrsť slovenskej ryže (to je ako cestovina) Rozhabarkujeme bielko z vajíčka, ulejeme do polievky, dochutíme…a ešte trošku povaríme.

Náklady: 2 eurá
© DOMINIKA, FŠT

5. TUNIAKOVÉ CESTOVINY

Potrebujeme:
Suroviny pre 2 porcie: tatarská omáčka, kukurica, 2 konzervy tuniaka, 250g cestovín.

Príprava:
Kúpiť hlavne tuniaka :D…najlepšie vo vlastnej šťave, uvariť cestoviny (hlavne do mäkka, pár krát sa stalo, že boli aj tvrdé, ale to je detail, intrák donúti :D) Scedíme cestoviny, dáme tatársku omáčku, kukuricu a tuniaka, premiešame a osolíme 🙂

Cena zhruba 3 eurá.
© DOMINIKA, FŠT

6. FRANCÚZSKE ZEMIAKY

Potrebujeme:
Suroviny pre 4 porcie: 500 g zemiakov, 3 vajíčka, kyslá smotana, 5 ks špekačky, hrášok.

Príprava:
Uvaríme zemiaky v šupke, potom vychladnuté ich ošúpeme a nakrájame na kolieska, dáme do vymasteného pekáča, najprv jednu vrstvu. Na to dáme hrášok a na kocky nakrájané špekačky, pokoreníme a zase ďalšia vrstva zemiakov. To všetko zalejeme špeciálnym prípravkom v podobe kyslej smotany, do ktorej vmiešame aspoň 3 vajíčka… a dáme zapiecť.

Náklady: zhruba 4 eurá.
© DOMINIKA, FŠT

7. BRYNDZOVÉ HALUŠKY

Potrebujeme:
Suroviny pre dve porcie: vajíčko, soľ, polohrubá múka, približne 8 zemiakov, slaninka.

Príprava:
Zemiaky potrieme, pridáme polohrubú múku, vajíčko, soľ a urobíme z toho takú ako kašu…a dáme do vriacej vody cez drušlak 😀 Keď sa halušky začnú vyplavovať von, sú uvarené… Medzi tým si môžme dať popražiť slaninku a potom ju hodíme na tie halušky a posolíme.

Náklady: 1.50 eur, spolu so slaninkou zhruba 3.50 eur
© DOMINIKA, FŠT

8. CESTOVINY NARÝCHLO

Potrebujeme:
Suroviny pre 2 porcie: 250 g cestovín, 2 cibule, pol masla, soľ, syr bambino

Príprava:
Kto nemá rád halušky tak si môže uvariť iba cestoviny… Do nich potom môžeme dať len syrčeky. Osoliť, popri tom, ako sa cestoviny varia ..si na masielku popražíme cibuľku a môžme vmiešať do cestovín 🙂

Náklady: 2.40 eur
© DOMINIKA, FŠT

9. KTO MÁ CHUŤ NA SLADKÉ

Potrebujeme:
Suroviny: 4 kyslé smotany, 5 vanilkových cukrov, piškóty, konzerva mandaríniek.

Príprava:
Kúpime minimálne tri kyslé smotany, vmiešame do nich vanilkový cukor, aj viac, podľa toho, kto chce mať aké sladké, a ukladáme do nejakej misky. Jedna vrstva piškót, na to tá zmes kyslej smotany a vanilkových cukrov, môžme dať mandarínky z konzervy, alebo jahôdky, každý podľa vlastného zváženia. Na to zas piškótky a zase tá zmes. Navrch môžme postrúhať čokoládu a dať do chladničky stuhnúť 🙂

Náklady: 3 eurá
© DOMINIKA, FŠT

10. ZEMIAKOVÉ LOKŠE PLNENÉ KAPUSTOU A KLOBÁSKOU (4 porcie)

Potrebujeme:
Potrebujeme: 6-7 zemiakov (stredne veľkých) (ako každý študent neodídeme z domu, kým nám mamka nenabalí zemiaky), polohrubá múka, 300g kyslej kapusty, 1 klobásku, 1 menšiu cibuľku.

Príprava:
Klasicky uvaríme zemiaky a podusíme (nepridáme maslo ani mlieko). Necháme vychladnúť a pridáme múku. Miesime až kým nevznikne cesto. Cesto rozdelíme na približne rovnaké malé časti (zhruba dvadsať gramové). Potom ich rozvaľkáme (ak nemáme rozvaľku, stačí fľaša naplnená vodou :)). Rozohrejeme si panvicu, ktorú nijako nevymasťujeme (lokše sa pečú na sucho) a rozvaľkané cesto po jednom dávame na panvicu. Opečieme z oboch strán. Plnka: Opražíme si nakrájanú cibuľku a pridáme nakrájanú klobásku. Počkáme, kým sa trochu opečie klobáska, potom pridáme kyslú kapustu a necháme podusiť, kým kapusta nezmäkne. Naplníme lokše a stočíme. Môžeme podávať a jesť. Lokše sa dajú aj na sladko, stačí ich potrieť maslom a posypať práškovým cukrom. Ak sa náhodou zvýši kapusta s klobáskou stačí uvariť ryžu a zmiešať dohromady. Je to na spôsob koložvárskej kapusty len to netreba piecť.

Cena: celkovo 4 – 5 eurá. Jedna porcia 1 – 1,5 euro. Čas prípravy: cca 1,5 hod.
© ZUZKA, FZ

11. RÝCHLE RAŇAJKY ALEBO VEČERA

Príprava:
Ak máme náhodou už tvrdšie pečivo, stačí ak ho potrieme kečupom dáme salámu a plátkový syr. Celé to dáme na 2- 3 min do mikrovnej rúry (kým sa syr neroztopí). Pečivo zmäkne, salámka pustí „šťavu“ a syr to jednoducho vylepší. Je to chutné a zároveň aj teplé jedlo. 🙂

Čas prípravy: cca 10 min.
© ZUZKA, FZ

12. FAREBNÉ CESTOVINY (4 porcie)

Potrebujeme:
400g cestovín, kukuricu v konzerve, zelené olivy, 100g študenskej salámy, korenie oregano, soľ, 100g taveného syra + zelenina uhorka, Paradajka (podľa chuti nemusí to byť).

Cestoviny

Príprava:
Cestoviny klasicky uvaríme. Potom pridáme kukuricu, nakrájané olivy a salámu. Cestoviny ešte ochutíme trochou oregana a pridáme tavený syr. Poriadne premiešame, aby sa syr ešte roztopil a rozmiešal. Podľa chuti si tam môžeme ešte pridať nakrájané paradajky, uhorku.

Cena: približne 3.5 eur. Jedna porcia 1 euro. Čas prípravy: cca 20 min.
© ZUZKA, FZ

13. CESTOVINY S TVAROHOM

Potrebujeme:
400g cestovín, 100g taveného syra, 200g tvarohu (najlepšie hrudkovitý mäkký)

Príprava:
Cestoviny klasicky uvaríme. Pridáme tavený syr a tvaroh. Poriadne rozmiešame. Pridáme soľ podľa chuti. Môžeme podávať s mliekom.

Cena: cca 2,5-3 eurá, 1 porcia 0,70-0,80 centov, čas prípravy: cca 20 min.
© ZUZKA, FZ

14. GRANADÍRSKY POCHOD (4 porcie)

Potrebujeme:
5 väčších zemiakov, ktoré nám mamka zabalila do kufra, 200g cestovín, 1 menšia alebo stredná cibuľka, 1/2 pl červená mletá paprika

Príprava:
Zemiaky nakrájame na menšie kocky a klasicky uvaríme. Takisto uvaríme aj cestoviny. Nakrájanú cibuľku popražíme tak aby sa spenila a pridáme červenú mletú papriku (kto má rád pikantné môže byť aj pikantná). Všetko spolu zmiešame a podávame kým to je ešte teplé spolu so zváranou uhorkou alebo čalamádou, ktoré nám opäť pribalila mamka:).

Čas prípravy: 45- 60 min. Cena: cca 2,5, 1 porcia cca 0,60 centov.
© ZUZKA, FZ

15. CIBUĽOVÉ ŠPEKÁČIKY NA SPÔSOB TEPLEJ VEČERE

Potrebujeme:
4 väčšie cibule, 6-9 špekáčikov (podľa počtu osôb a stupňa hladu :-), kečup alebo horčica, chlieb.

Príprava:
Cibule prekrojíme cez poly a na pásiky. Za stáleho miešania osmažíme na oleji. Špekáčiky prekrojíme na polovicu a nakrájame na širšie pásiky, prípadne polkolieska. Spolu s cibuľou osmažíme. Podávame s kečupom alebo s horčicou. Vynikajúco chutí s čerstvým mäkkým chlebom, ktorého si zadovážime podľa chuti.

Približné náklady pre 3 osoby: 2,40 eura.
© o. JURAJ, univerzitný kaplán

16. RÝCHLY GULÁŠ

Potrebujeme:
1 mäsová konzerva 250g, 1 trojdecové lečo, kolienka alebo iné cestoviny, koreniny na dochutenie.

Príprava:
Usmažíme bravčové mäso z konzervy (môže byť aj luncheon meat). Potom pridáme lečo. Spolu povaríme 5-10 minút. Dochutíme podľa želania (sladkokyslé, chili, čierne alebo biele korenie) a podlejeme vodou. Podávame s kolienkami.

Porcia je pre tri osoby, približné náklady 2,50 eura.

Alternatíva: Fazuľový guláš
1 konzerva sterilizovanej zaváranej fazule, ktorú pridáme s tromi uvarenými, na kocky pokrájanými zemiakmi. Namiesto cestovín podávame s chlebom alebo pečivom. Približné náklady 2,40 eura
© o. JURAJ, univerzitný kaplán